About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Sunday, June 27, 2010

EPISOD 4 : Kisah yang telah menjadi sebuah sejarah hidup.

Selesai mandi, dengan penuh keceriaan ayu menyalin pakaian yang tersedia dan tersimpan kemas dalam lipatan almari tinggalannya di kampung.

Seketika ayu tersedar akan sebuah diary lamanya ketika ayu masih di alam persekolahan. Ayu cukup gemar menulis dan mencatatkan semua aktiviti hariannya, cerita hidupnya, dan kenangan terindah dlm hidupnya.. Beserta, buku biodata teman-teman sekolah yang menjadi penyimpan maklumat rakan-rakan. Ayu membuka diary lamanya yang bewarna biru itu dan lantas terjumpa satu keratan dari teman baiknya, shasha.

"
Apa yang sudah pergi, biarkanla ia pergi..
Bagi orang2 yg waras, fail masa lalu sepatutnya dilipat dan disimpan, bukan dibuka dan dipersoalkan. ia perlu ditutup rapat buat slama2 nya dan dikurung dalam penjara kelupaan, diikat dengan gari di dalam kurungan yang kuat hingga ia xdapat keluar....jangan biarkan hidupmu dihantui masa lalu, jgn biarkan dirimu sentiasa dibayang2 oleh sesuatu yang sudah berlalu, lepaskan dirimu dari pengaruh dan bayangan masa lampau...sesungguhnya manusia tidak perlu menoleh atau berpaling ke belakang, sebab hembusan angin sentiasa menghala ke depan... "wahai masa lalu yang sudah berlalu, tenggelam la seperti mataharimu. aku xkan menangisi kepergian mu dan kamu tidak akan melihatku termenung sebentar pun untuk mengingatimu. kamu sudah meninggalkan aku, pergilah dan jangan kembali lagi.."


Lantas air mataku mengalir dengan laju..
"Ya Allah inikah ujianMU,
Inikah balasan yang aku perolehi..
5 tahun aku memakan hati,
Menahan kepedihan hati,
Menahan gelora di jiwa,
Namun, aku pasti semua ini sementara,
Aku pasti ada hikmah atas segalanya,"

Ayu menyapu air mata yang mulai berhenti, namun masih renyai-renyai bersama sebak dan sedu.

Inilah, inilah sekeping coretan dari Shasha ketika ayu putus cinta yang pertama. Danish, sebuah cinta monyet namun cukup berkesan di hati Ayu.

Dari ruang tamu kedengaran suara emak dan mak cik ina berbual rancak. Dan, ayu merenung wajahnya dari pantulan cermin... Matanya yang lebam dan kuyu diserikan dengan pembayang mata dan eye liner, sedikit calitan lipstik agar tidak menampakkan kepucatan dan supaya tidak kelihatan seperti orang yang sakit dan akhir sekali losyen disapu pada tangan dan kaki.

"Ayu, mak cik ina nak balik ni nak.." Kedengaran suara ibu dari ruang tamu.
"Ya mak", jawab Ayu.

Tanpa membuang masa, ayu melangkah lembut ke ruang tamu bagi menghormati tetamu yang mahu pulang.

"Terima Kasih ya Ayu" mak cik ina menghulurkan tangan dengan senyuman penuh mesra.
"Sama-sama mak cik. Tak ada apa yang kami hidangkan sekadar air teh jer." balasku.
"Eh, ni pun dah kira bersyukur..Terima kasih. Dah, kamu fikirkan semasak-masaknya ya.. mak cik tak sabar mahu makan nasi minyak kamu." Mak cik ina cuba memujukku.
"InsyaAllah, ayu akan fikirkan ya mak cik.." Ayu bermanis bahasa sambil tersenyum manis yang dipaksa-paksa.

.....bersambung..........

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails