About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Wednesday, June 9, 2010

EPISOD 3 : Dirisik..

Semenjak 2 bulan yang lepas Ayu belum lagi menjejaki kampung halaman kerana kesebokan kerja. Hampir setiap minggu Ayu menghadiri kursus, seminar, aktiviti sukan dan kelab di pejabatnya dan beberapa aktiviti lain yang dianjurkan oleh syarikatnya.

Dan, hujung minggu ini Ayu berniat mahu menziarahi kedua ibu bapanya yang dirindui. Lebih-lebih lagi Ayu mendapat khabar dari kampung bahawa ibunya tidak berapa sihat.

Sepanjang perjalanan Ayu ditemani oleh alunan lagu yang memukau hati di samping tawa ria celoteh pengacara ternama, Fara Fauzana Hot FM. Sesekali Ayu terkenangkan mimpinya kelmarin.. Mimpinya tentang Adam yang mencintai dirinya. Oh, sesungguhnya aku hanya mampu bermimpi, bisik hatinya. Adam bukan untuknya. Adam bukan cinta terbaik buatnya. Biarlah masa yang menentukan segalanya.

Perjalanan kali ini dirasakan begitu panjang, lama dan membosankan. Terkadang Ayu terasa kosong, bosan dengan sebuah ungkapan "Cinta".. Cinta??? Sering membuatkan Ayu terguris, sering membuatkan ayu mengalirkan air mata, sering membuatkan ayu sakit. Sakit segalanya, sakit hati, sakit jiwa dan raga dan sakit segalanya. Namun, tanpa cinta ayu merana. Ayu tak dapat menafikan cinta adalah sumber inspirasinya. Cinta jualah tenaga dan udaranya. Dulu, cinta adalah segala-galanya. Kini, cinta lama membuatkan ayu berhati-hati dalam menghadapi arus percintaan.

"Yay!..Dah sampai!.. Kak Ayu dah sampai!".. jerit Irisya.
Kedengaran suara adik kesayangan Ayu menjerit kegirangan.
Ayu tersenyum mesra melihat telatah si comel irisya.
"Sayang sihat??.." Ayu memeluk adik kesayangannya sesudah irisya bersalam dan mencium tangannya.
"Sihat Kak Ayu".. Sebuah ciuman sayang irisya singgah di pipi gebu Ayu.
"Jom naik kakak!.. Mak, kakak dah sampai!!.." jerit Irisya keriangan.


"Assalammualaikum.." Kedengaran salam dari belakang.
"Waalaikumsalam, mak cik ina." Jawabku.

"Hai Ayu.. Lama xnakpak. Baru balik ya?" mesra mak cik ina menghulurkan salam.
"Ya, baru sempat nak balik mak cik. Sebok kerja, kursus sana sini, nak balik kampung pun tak sempat. Baru hujung minggu ni free. Dah book dari awal bulan nak balik kampung ni.. hehehehe"
"Ayu bile lagi ni? Mak cik teringin nak makan nasi minyak kamu ni." Mak cik ina memulakan bicara berbaur peribadi. Soalan yang seringkali ditanya oleh semua orang buat gadis-gadis yang menjangkau ke usia separuh abad.
"Ayu??.. InsyaAllah, kalau sampai seru mak cik, Ayu kawinlah." Balasku tersenyum simpul dan malu-malu.
"Mak cik bukan apa.. Mak cik nak merisik kamu ni. Wakil Tuan Haji Rahman ketua kampung kita ni.. Bukan apa, mak cik dah tanya mak kamu. Mak kamu kata, tanyalah kamu, tuan punya badan. Baru lah rombongan secara rasmi akan datang merisik dan melamar kamu Ayu.."

Ya Allah, berguguran jantungku, seram sejuk aku dibuatnya.. Apa lah yang sepatutnya aku jawab ni.. Apalah kata-kata yang sesuai untuk aku aturkan bagi tidak menampakkan sedikit kesombongan mahupun menyakitkan hati mana-mana pihak.. Ya Allah, sesungguhnya aku insan yang lemah..

"Mak cik, ayu nak kerja dulu lah mak cik.." Sambil tersenyum simpul berbaur malu ayu menutur kata.

"Tapi, ayu dah lama bekerja, mak cik bukan apa. Ada orang tu berkenan sangat dengan kamu, serius nak risik kamu.. Baguslah kalau kamu kawin dengan anak ketua kampung kita tu. Mak cik suka sangat.. Mak cik ni pun wakil dari pihak mereka." Beriya benar mak cik ina bertanyakan ayu.

Hanya senyum sahaja yang mampu menjadi kata-kata hatiku.. Aku terkesima.. Tiada kata yang terkeluar dari seulas bibirnya. Lalu ayu meminta diri mahu masuk ke dalam untuk menyiapkan air dan sedikit kuih muih di samping menjemput mak cik ina masuk ke dalam ruang tamu.

.........bersambung............

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails