About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Friday, June 25, 2010

Kekosongan di Hati..

Sambil berjalan ayu terkenangkan kata-kata mak cik ina sebentar tadi,.. Benar-benar menusuk kalbu dan hatinya.

Mimpi apalah tuan haji mahu bermenantukannya.
Dan, hati seolah-olah tertutup dan terkunci oleh satu kuasa yang mungkin memakan masa yang agak lama untuk membukanya. Tidak dinafikan hatiku kini memang terasa kekosongan dan sepi. Namun, aku masih mempunyai impian dan cita-cita yang perlu aku capai dan tunaikan demi menjulang kejayaan. Aku masih punyai tanggungjawab sebagai seorang anak untuk membantu kedua orang tuaku walau aku sedar sesungguhnya jasa mereka takkan terbalas olehku. Apapun, hati masih belum menemui insan yang boleh membuka hati ini agaknya.

Seteko air teh dan sepinggan kuih muih aku bawa diatas dulang comel lengkap beserta cawan dan tisu.

Mak cik ina memandang dari jauh dengan penuh mesra senyum dan memandangku dengan penuh tenang sekali.

"Buat susah-susah ayu baru sampai dah kena buat air untuk mak cik.." sapa mak cik ina.
"Tak apa mak cik.. biasalah ni.. Jemput minum mak cik" jawabku setelah sepinggan kuih muih dan seteko air teh dihidangkan.
"Terima kasih ya ayu.. jom minum sekali."
"Tak apalah mak cik ina, ayu perlu mandi dan berehat.. Penat pula rasanya memandu hari ni." balasku sebagai tanda menghormati pelawaan mak cik ina.

Sepanjang melangkah menuju ke bilik untuk berehat sebelum memanjakan diri di bilik mandi ayu terkenangkan nasib dirinya.

Cinta?? Sesungguhnya mengapa diri terlalu sukar menerima sebuah cinta? Mengapa diri perlu hipokrit pada cinta??Mengapa manusia perlu memakan diri demi cinta?? Dan,,, perlukah bercinta sebelum disahkan menjadi pasangan hidup??
"Cinta?? arrrrggghhh,,..." getus hati ayu..
Sampai bila menanti cinta sebenar hadir seperti yang diharapkan? Sampai bila mahu menyemai angan-angan untuk dicintai oleh seorang putera raja dari kayangan? Semoga dimakbulkan..amin. Sampai bila mahu mendiamkan diri agar dimamah usia?? tanpa usaha??..

Kring3x..

Ayu tersedar dari lamunanya oleh bunyi handphonenya.
Tertera nama mama angkat ayu.

"Hello, Assalammualikum mama.."Jawabku.
"Waalaikumsalam sayang." mama suzie yang cukup penyayang itu memang terlalu kerap menghubungi ayu sejak kebelakangan ini. Ayu cukup ceria menjawab panggilan mama.
"Anak mama dah sampai ke?"
"Dah mama. Dekat sejam dah sampai."
"Tengah buat apa tu?"
"Ayu tengah berehat. Sekejap lagi nak mandi dah ni.. hehehe"
"Dah la pi mandi. Mama nak pi keluar sat bawak adik-adik beli barang sikit ni.. T.Care ya!" kata-kata mama mengakhiri panggilan telefon kali ini.

Dengan langkah longlai dan bermalasan ayu berjalan menuju bilik mandi untuk memanja dan membasahkan diri. Mahu menghilangkan segala kepenatan, tekanan, dan aura-aura negatif dari perjalanan yang panjang. Dari Kuala Lumpur ke Pahang sememangnya satu perjalanan yang bukan dekat.

"Pap!.." Pintu bilik air ditutup.

......bersambung......

1 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails