About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Wednesday, March 14, 2012

Tentang Impian..
"Ilmu yang sebenar membawa takut kepada Allah. Jika tidak, itu sekadar maklumat. Untuk menukar maklumat menjadi ilmu... perlu amal. Amal perlu mujahadah.

Mujahadah itu 'perang dalam diri' yang siksa dan menyakitkan.
Namun, setelah beberapa lama... bisa akan bertukar biasa. Biasa akan menjadi manis... Dan akhirnya kita menjadi mujahid kebenaran!

... Mujahadahlah, lebih baik kita 'sakit' kerana menempuh taat daripada sakit menempah maksiat.

Hizbullah dan Hizbusyaitan sama-sama menempuh kesusahan kerana dunia memang negara ujian... untuk pendukung kebenaran dan pendukung kebatilan."

Wallahua'lam. (Ustaz Pahrol Juoi)
Membaca statement yang ditulis oleh Ustaz Pahrol membuatkan saya tertanya-tanya tentang impian hati... Ya; saya berdoa semoga ilmu yang saya timba dan gali selama hampir 4 tahun diharapkan akan membuka mata hati saya untuk sentiasa dalam kebenaran dan keredhaan Allah.. InsyaAllah..

"Sesungguhnya kebenaran ini berat dan menyusahkan, sedangkan kebatilan itu ringan dan menyenangkan" Ya ALLAH; Semoga segala usaha ini dipermudahkan perjalanannya & proses pembelajarannya . amin...


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails