About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Wednesday, July 21, 2010

EPISOD 6 : Cinta itu mungkin untukku..

Angin sepoi-sepoi bahasa di kampung membuatkan hati damai, tenang dan bahagia. Walau hati menanggung rasa luka yang amat pedih, walau ia tidak kelihatan.. namun rasanya hanya ALLAH saja yang tahu.

"Kakak, mak nak tanya sayang" tiba-tiba kedengaran suara emak dari jarak yang dekat.
"Oh, emak rupanya.." ayu mengesat air mata yang gugur bersama hatinya yang luluh.
"Kenapa kakak menangis? kenapa ayu?" ibu memujuk menambahkan lagi esakkan aku.
"Tak ada apa emak.." aku membalas lembut dengan senyum yang ikhlas.
"Baguslah kalau tak ada apa. Emak rasa memang tiba masanya mak tanya kakak ikhlas dari hati.." kata-kata emak yang membuatkan hatiku berdegup kencang.
"Emak rasa ayu perlu lah buat keputusan yang bijak demi masa hadapan ayu sendiri. Ayu perlu memikirkan tentang keluarga, anak-anak semua." emak membuka cerita.

Kata-kata emak membuatkan aku terkenangkan detik minggu lepas bersama k.mia.

"Ayu, akak nak tanya awak ni, awak dah ada boyfriend?" terkeluar ayat dari bibir mungil k.mia yang tidak pernah kudengari sebelum ini.
"Erm, kenapa akak?" balasku mesra.
"Akak bukan apa, akak nak recommendkan ayu dengan pegawai di department akak ni. Orang nya handsome, beriman, penyayang, sporty sikit orangnya." terang k.mia.
"Akak, ayu belum bersedia la akak.. Ayu tak berani nak mencuba lagi. Hati ayu dah tawar." kataku lemah.
"Ayu, sampai bila ayu nak tunggu? Ayu kena fikir, ayu dah 25 tahun sekarang. Bila ayu nak bina kebahagiaan lagi? Selama ni ayu dah bersusah payah seorang diri, takkanlah nak menunggu si adam yang buta mata hati tu kot? Biarlah ayu bahagia.." kata-kata kak ayu yang akan aku ingati selamanya.
"Tapi, akak tak akan faham. Jika akak berada di pihak ayu barulah akak akan dapat faham dan selami hati ayu ni. " kataku sambil beberapa titis air mata gugur.
"Maafkan akak ayu, kalau ayu terasa hati. Akak sayangkan ayu, sebab itu akak nak sangat satukan ayu dengan kawan akak ni." pujuk k.mia.

Sambil mengukir senyuman ikhlas seikhlasnya ayu tuturkan kata dengan penuh tenang.

"Akak, ayu ucapkan terima kasih. Terima kasih sangat,.. Akaklah antara beberapa orang terdekat yang sentiasa memerhatikan ayu. Mengambil berat masalah ayu.. Ayu hargai, ayu hormati sangat.. Ayu cukup tenang dan bahagia ada teman-teman baik disisi seperti akak. Tapi, perkahwinan, cinta bukanlah perkara yang perlu kita cuba, cuba dan terus mencuba. Ini melibatkan soal masa hadapan, kehidupan selama-lamanya sehingga ke akhir hayat. Memanglah, tak dinafikan, ayu juga ada rasa yang sama seperti wanita-wanita lain, ada rasa ingin dicintai, dikasihi, dan memiliki keluarga sendiri. Seorang suami sebagai pembimbing keluarga, seorang lelaki yang melindungi, tapi siapalah ayu ni kak.." kata-kata ayu tersekat oleh esakan air mata.

Rasanya lama sungguh ayu tidak meluahkan rasa hatinya tentang masa depannya.

"Cinta itu anugerah kak. Cinta dan perkahwinan itu takdir Allah.. Kalau takdir ayu memang lambat, ayu redha akak.." ayu menutup kata dengan penuh sopan.

"Ayu, mak tanya ni nak.." pujuk emak.
"Oh, ya mak.. ayu mengelamun tadi.." balasku sambil tersenyum.
"Tak apalah. Macam mana tentang mak cik ina? Ayu dah fikirkan tentang lamaran anak pak cik ketua kampung tu sayang?" tanya emak.
"Mak... ayu tak rasa yang ayu boleh memaksa diri. Ayu tak dapat menerima lah mak.. Ayu dah fikirkan semasak-masaknya." balasku.

Tiada kata. Noktah.

Hati mengharap pada hari esok.. semoga ada sinar dan pelangi leluar selepas hujan. Cinta itu mungkin untukku..

Seawal 6.10pagi, tatkala kabus pagi menebal, embun menitis di pagi hari yang barakah, subuh membuka lebaran hari ayu.. Sesudah solat, ayu menadah tangan bermunajat pada Allah Rabbul Izzati..

"Seandainya telah tercipta dia untukku, baik buatku,
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku..
Seandainya bukan,
Damaikanlah hatiku dengan takdirMU,
Sesungguhnya KAU maha mendengar dan mengetahui Ya ALLAH..
Amin ya Rabbal Alamin."

bersambung......

2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails