About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Monday, June 30, 2014

Menulis, meluah dan bawa rinduku jauh-jauh..

"Kakak, lama ye tak balik kampung. Merajuk ke?"
SMS adik tertera di skrin handphone.

"Takde lah."
Nurul 'reply' seringkasnya.

"Jom minggu ni balik."
Adik memujuk.

"Kakak kerja ahad ni. Ada report card day."
Nurul bukan beralasan.
Kebetulan.. 

"Kakak, adik rasa kakak dah lain sangat-sangat. Kenapa? Tak pernah lebih 2 bulan tak balik. Ni dah nak masuk bulan ke empat kakak tak jumpa family. Kakak ok ke? Kakak tak rindu mama dengan ayah ke?. Kakak banyak menyendiri. Kenapa? Semua orang rindu kakak."

"Rindu dik. Allah lebih tahu." hanya beberapa patah ayat yang berbalas.

"Nanti kita balik sama-sama ye boleh jumpa & masak sama-sama."

"Kakak ni tak habis lagi sifat keanak-anakannya tu & manja sentiasa. Walaupun usia semakin meningkat tapi kakak tetap baby di hati adik!" bisik hati kecil Nureen.

"Kakak, tak sabar nak jumpa kakak. Nak dengar cerita kakak & bergembira."

Mesej terakhir Nureen.

"In Shaa Allah". Nurul reply.Doa hati.

Bukan niat menjauhkan diri.
Tatkala ini hatiku hanya perlukanMu ya Ilahi..
Sesungguhnya jika hatiku lebih tenang tika memyendiri,
Andai ini lebih mendamaikan,
Izinkan aku beroleh ketenanganMu.
Sekiranya menyendiri ini lebih menginsafkan,
Teruskan untukku mencari cahaya keinsafan,
Moga Allah sentiasa beri petunjukMu..
Jangan biarkan nasibku ditentukan oleh diriku sendiri,
Sesungguhnya Allah sebaik-baik penolong, bawa rinduku jauh-jauh.
Amin.


#jadilah wanita yang baik

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails