About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Saturday, March 5, 2011

Bukan Mudah nak jadi Penulis?


Bukan mudah nak jadi penulis.Ingat mudah ke untuk menjadi seorang penulis? Persis seorang bayi pun mampu melakukannya? Tidak.. Dalam situasi penulis merupakan seorang pelajar yang sebok dengan tugasan yang telah diamanahkan untuk disiapkan. Kenapa saya kata begitu? Bukan mudah untuk menjadi penulis?


1. Masa – perlu memperuntukkan masa yang tiada jumlah tertentu tetapi memakan masa untuk menjalankan penyelidikan, rujukan, pembacaan dan sedikit penyiasatan yang mudah untuk menampakkan penceritaan yang bersahaja, santai dan menarik!
2. Kajian – Perlu menjalankan kajian agar hasil penulisan tanpak benar dan semulajadi
3. Konsentrasi – Perlu memperuntukkan masa yang bukan sedikit untuk menulis agar mendapat konsentrasi yang tinggi dan penghasilan penulisan yang bermutu.]

Kadang-kadang idea datang tanpa diundang. Sebaliknya kadang-kadang idea memang tak kunjung tiba walau kita nantikan!.. Itu merupakan lumrah dunia penulisan!..

“Ya ALLAH, Berikanlah aku kesenangan masa, kesenangan untuk mngeluarkan idea, kesempatan untuk mencapai apa jua impianku.. Ya ALLAH, permudahkanlah urusan dan cita-citaku dan juga sahabatku.. amin.”


2 comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails