About Me

My photo
seorang hamba Allah di muka bumi barakah; yang mencari sinar keimanan, Ummah Rasullullah; juga da'ie yang bertugas sebagai Murabbiyyah si Kecil... sedang bermujahadah mencari redha Ilahi... Wallahualam.. Salam Ukhwah... Jazakallah... **Thinkingg,,,Analyzing,,,Deciding for Writting... Selagi diberi kekuatan atas anugerah Ilham dari Ilahi, terus menulis dan menulis... mencari rahmat dan cintaNYA yang tidak bertepi..

Followers

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang juga diusahakannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah membebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Allah bebankan kepada orang-orang yang terdahulu kepada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Allah pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah kesalahan kami, dan berilah rahmat kepada kami. Allah lah penolong kami, oleh itu tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir.." ameen~~~
[Surah Al-Baqarah: Ayat 286]
Katakanlah (wahai Muhammad):
"Wahai Allah yang mempunyai kuasa pemerintahan! Allah lah yang memberi kan kuasa pemerintahan kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang mencabut kuasa pemerintahan dari sesiapa yang Allah kehendaki. Allah lah juga yang memuliakan sesiapa yang Allah kehendaki, dan Allah jualah yang menghina sesiapa yang Allah kehendaki. Dalam kekuasaan Allah lah sahaja adanya segala kebaikan. Sesungguhnya Allah Allah Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu. "Allah lah yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang dan Allah jua lah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Allah lah jua yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Allah jua lah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Allah jualah yang memberi rezki kepada sesiapa yang Allah kehendaki, dengan tiada hitungan hisabNYA" Ameen~~ [Surah Al-Imran; Ayat 26-27]

Monday, October 11, 2010

Ujian Hidup..Assalmmaualaikum..

Ujian..
Beratnya ujian ini.. Tapi, mungkin ia satu cubaan untuk memperbaiki pahala amalanku. Terimalah dengan hati yang tabah..

Semalam, saya lalui satu presentation lagi. Sehingga larut malam jam 11.00pm lebih memandangkan combine dgn pelajar fulltime electif. InsyaAllah, jumaat nie tamatlah segala presentation untuk sem ni.. Tapi, sebelum tu, perlu bersusah payah menyiapkan segala amanah yang diberikan. Bukan mudah untuk menjadi pelajar PLK yang berjaya. Kadang-kadang perlu menolak ke tepi perasaan sendiri, kadang-kadang perlu menolak perasaan segan yang menebal dalam diri, kadang-kadang perlu menolak keutamaan demi mencapai kejayaan. Bak kata orang, “kalau malu atau segan, rugilah!...” Jadi, perlu yakin dan berani lah!

Tak penat ke?
Ramai bertanya, tak penat ke 2 tahun setengah dah lepas. Ada lagi setahun setengah..
Jawab saya.. “Tentulah, penat!.. Sabar ajelah. Kalau ia satu pilihan yang telah dibuat, kenalah sabar melalui jalan nie.. Bukan senang nak dapat peluang, dan bila dah dapat peluang pula,kita kena ingat bukan senang nak capai lagi sesuatu dalam peluang itu.. Hasil dalam peluang yang menanti di depan mata tu..

Semester nie menanti 4 kertas peperiksaan akhir (final exam) yang akan bermula beberapa minggu sahaja lagi.. 2 minggu jer lagi (14 hari) , jadi ia bukanlah sesuatu yang mudah.. Tetapi, bukanlah juga yang mustahil.. Perlu dan perlu kekuatan fizikal dan mental untuk berusaha sekuat mungkin..

Persediaan? InsyaAllah.. fizikal dan mental. Sebaiknya untuk menjadi insan yang dirahmati dan dilindungi..amin.

Buat rakan-rakan yang sentiasa membantu demi mengejar sebuah nilai dan harga kejayaan ini, jutaan terima kasih diucapkan.. InsyaAllah, budi anda akan dikenang selagi nyawa di kandung badan.. Hanya Allah yang mampu membalasnya..

Salam Peperiksaan buat semua..8 comments:

 1. hi im ika..

  http://greatteacherika.blogspot.com/2010/10/teacher-terlampau.html

  cekidaut!hehe

  ReplyDelete
 2. @ika : ok, nanti saya akan dtg ke blog awak ye. tq =)

  ReplyDelete
 3. Puteri, saya TAG kamu ya..entry konvo..
  http://ceritananie.blogspot.com/2010/10/contest-mortar-board-beuty-in-ugly.html

  ReplyDelete
 4. nanti ada mase puteri jawab eh nanie... skg tgh busy nak study utk Final Exam.. kunon la..:D xlah, baik insyaALLAH... amen.

  ReplyDelete
 5. hi puteri! lama da xsembang, tasha bz sgt..skrg pon tengah final exam..huhuhu, puteri...PLK itu ape yea?

  ReplyDelete
 6. hi tasha!.. ye la. erm, G.Luck utk exam. PLK tu kursus pengajian luar kampus (after office hour) class.Offered at Uitm dalam mode part time study, everyday. same juga grades dgn full time mode. Cuma ada la beza dari segi modul pengajian. Tapi, subjek/silibus sama jer.

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails